Tre korta och en lång

Tre korta och en lång betyder bokstaven ”V” på morsekod. Men det betyder något helt annat också. Mod. Vilja. Okuvlighet. Under andra världskriget var tre korta en lång den allierade signalen för Victory. För kampen mot förtryck, för frihet.

Nu samlas mörka moln åter vid horisonten. Hatet gryr. Dörrarna stängs. Det är fara å färde och hög tid att samlas runt de idéer som skapade den upplysta, fria och demokratiska världen – där alla har rätt att vara lika värda.

Jag är bara en vanlig svensk man. Jag är liberal i sinnet, men har i övrigt inget att komma med som ger mig rätt att hävda klokskap i dina ögon. Jag har inga fina titlar. Inga egenupplevda tragiska erfarenheter. Och jag lever det där bekväma livet där det fortfarande – ännu – är fullt möjligt att titta åt andra hållet. Jag skulle kunna ägna min tid åt På Spåret och krånglande mobiltelefoner.

Men, nej. Inte nu längre. Att vara tyst har blivit att huka sig, ett sätt att stillsamt acceptera en ny världsordning. Nu måste vi som vill något annat visa oss, ta ställning, ta debatten och möta den andra sidan.

Jag väljer att göra det genom en blogg. Här tänker jag dela med mig av idéer och åsikter som bottnar i min alldeles egen tankevärld. Mitt mål är att väcka de som nu sneglar bakom gardinerna, de som vill väl men inte vågar.

Följer du mig på resan kommer du upptäcka att jag är allt annat än idealist. Jag är både krass och pragmatisk. Krav­ställande och rationell. Jag tror egennytta är av godo och jag respekterar bara de som förtjänat det.

Men… jag är också – som de flesta av oss – empatisk. Jag kan känna oron hos den unga pojken som kommit hit ensam från Afghanistan. Liksom jag kan förstå rädslan hos den äldre svenske mannen, som fått 100-tals nykomna flyktingar till sin nästan avfolkade by på landet.

Jag kan känna med den frustrerade pappan, vars plattform försvunnit i det nya landet. Jag kan känna så jag gråter med de unga svenska flickorna som inte längre vågar gå på konsert eller på restaurant. Jag kan förstå poliserna med sina sköldar och – till och med de unga pojkarna utan hopp som slåss

Vi lever i de svåraste av tider. De mörka krafterna inom oss alla blir starkare. Men som tur är vet vi med vilka verktyg vi ska besegra dem: Mod. Vilja och okuvlighet.